Het is zaterdagmorgen 2 december en zoals gewoonlijk zit ik met mijn krantje en een kop koffie aan de tafel rustig wakker te worden. Naast me op de woonkamer tafel staat een kist sigaren, een kist die ik gisterenavond gekocht heb. Bovenop de kist prijkt een persoon en eronder staat Ilja Series X, oftewel het is de 10e uitgave van de Ilja sigaar. Een bijzondere uitgave van de ilja sigaren, want dit is de laatste gelimiteerde Ilja kist die uitgegeven gaat worden.

Wat zijn ILJA sigaren?

Nu zal menigeen denken: wat is de Ilja sigaar en wat is daar nu zo speciaal aan? De Ilja sigaar is vernoemd naar Ilja van Horssen, de broer van Sasja van Horssen, eigenaar van the Longfiller Company en van winkels als Van Dalen Den Bosch, Van Dalen Rotterdam en Cigaragua. De gebroeders van Horssen zijn derde Generatie tabakshandelaren/importeurs. Hun grootvader heeft vroeger zelfs geprobeerd tabak te kweken in de Alblasserwaard als ik het me goed herinnert heb. Sasja en Ilja van Horssen startten samen het bedrijf the Longfiller Company. Het bedrijf moet de concurrentie aangaan met de gerenommeerde longfiller importeurs in Nederland, zoals STG, Pronk, Agio en CubaCigar. Ze gaan samen sigaren importeren uit Nicaragua, de Dominicaanse Republiek en Honduras. Grote sigarenmerken uit de VS zoals Arturo Fuente, Padron en Oliva komen via the Longfiller company naar Nederland toe. Het begin van een verbreding van het longfillersegment in Nederland die zijn weerga nu jaren later niet meer kent.

Pareltjes naar Nederland

Binnen het bedrijf is Sasja de commerciële man en Ilja is juist gedreven in het naar Nederland halen van pareltjes van sigaren. Deze pareltjes zijn vaak van merken die al binnen het portfolio van het bedrijf aanwezig zijn, maar waar Sasja niet aan kan komen. Sasja te kennen zal dit hem flink getergd hebben. Buiten The Longfiller company is Ilja ook nog eigenaar van G. de Graaff, een bekende sigarenwinkel in Den Haag.

Het noodlot slaat toe

Ilja krijgt kanker en 11 jaar geleden, op 14 juli 2006 komt Ilja aan deze ziekte te overlijden. Hij is dan nog maar 36 jaar oud. Een jaar na zijn dood wil Sasja zijn broer gedenken. Niet de dood, maar de gepassioneerde sigarenliefhebber die Ilja was. Zelf heb ik Ilja nooit mogen kennen; ik rook pas sigaren sinds 2011. Als ik de verhalen mag geloven was Ilja zeer gepassioneerd. Dit gedenken doet Sasja met het introduceren van een sigaar die niet of moeilijk te verkrijgen is en voorheen niet op de Nederlandse markt te krijgen was.

De eerste Ilja sigaar

De eerste editie is dan ook een parel van een sigaar, de Arturo Fuente Opus X formaat A. Tot afgelopen vrijdag had ik er nog nooit een gezien. 36 kisten haalt Sasja naar Nederland, hetzelfde aantal als de leeftijd die Ilja geworden is. De sigaar wordt geïntroduceerd op een speciale avond in restaurant Parkheuvel in Rotterdam. De opbrengst van de 36 kisten werd aan het goede doel gespendeerd.

Tabaknee

Dit werd een jaarlijks evenement totdat Alpe d’Huzes de opbrengst van de Ilja sigaar weigerde. Ze vonden de opbrengst van een tabaksproduct niet geschikt als donatie, iets wat je als je er over nadenkt kunt begrijpen, maar ook weer niet. Sasja besloot het evenement om te gooien en maakte de sigarenliefhebber het goede doel. Hij ging ieder jaar 36 sigarenliefhebbers uitnodigen die de kistje Ilja sigaren mochten kopen, tegen inkoopsprijs.

Pronica

De opzet van het Ilja evenement is sindsdien hetzelfde gebleven, al doneert hij de opbrengst de laatste jaren weer aan het goede doel, dit keer goede doelen die vanuit de sigarenindustrie gesteund worden, zoals Pronica, het goede doel dat Sasja zelf heeft opgezet.

Historisch overzicht Ilja sigaren

Zoals eerder gemeld zijn de Ilja sigaren altijd aparte, moeilijk verkrijgbare en bijzondere sigaren. Een overzicht van alle Ilja sigaren:

I: Arturo Fuente Opus X A
II: Arturo Fuente Opus X Double Robusto
III: Oliva V Torpedo Maduro Limitada
IV: Padron 80th Anniversary Maduro
V: Arturo Fuente Opus X Shark
VI: Liga Privada A
VII: Arturo Fuente Opus X Angel Share Toro
VIII: My Father Unnamed Blend A
IX: Joya de Nicaragua Cuatro Cinco Churchill
X: Davidoff 3000 uit de jaren 80, gerold in Cuba

Een sampler

De kist die ik die nu naast me staat heeft 1 sigaar van elk. Een mooie afsluiting van de Ilja Limitada. Vanaf volgend jaar komt er wel een breed verkrijgbare Ilja sigaar op de markt in verschillende formaten gebaseerd op de Ilja VIII. Ik heb al een paar pre-blends geproefd en deze toonden veel potentie ondanks de jongheid van de sigaren toen ik ze probeerde.

Bijzondere avonden

De Ilja evenementen zijn ieder jaar heel bijzonder om mee te maken. Het herdenken van een sigarenliefhebber in het bijzijn van zijn familie is heel mooi om mee te maken. Er zijn alleen maar gelijkstemmigen aanwezig die allemaal fanatiek sigarenroker zijn en er ook allemaal hun eigen mening over hebben. Iedere bezoeker zal dit beamen, vraag maar aan mede-Egelzer herf leden Rene Bovens en Ron, die beide een Ilja evenement hebben mee mogen maken. Voor mij was gisteren de vijfde keer dat ik aanwezig mocht zijn.

Persoonlijk tintje

Voor mij persoonlijk heeft de Ilja-sigaar en evenement nog een extra speciale betekenis. De eerste keer dat ik een uitnodiging kreeg, voor de Ilja VI, was het 4 december 2012. Een datum die ik nooit meer zal vergeten. Ik werd gebeld door Ferdinand Piet dat ik uitgenodigd was voor het Ilja evenement maar met mijn hoofd was ik ergens anders. Een tante van mij waar ik als tiener twee tot drie keer per week over de vloer kwam was namelijk ernstig ziek, kanker. Later die avond kreeg ik te horen dat ze die dag overleden was, aan dezelfde ziekte als Ilja.

Dit maakt het voor mij dat de Ilja evenementen niet alleen een evenement zijn om een gepassioneerde sigarenliefhebber te herdenken, maar ook iemand die mij heel dierbaar was. Ik heb dan ook nooit bij een uitnodiging getwijfeld of ik zou gaan en of ik de kist zou kopen, ongeacht de prijs.

Ieder einde is een nieuw begin

Er is nu een einde gekomen aan deze bijzondere evenementen. Waar de familie niet zal stoppen met het herdenken van Ilja, zal ik niet stoppen met het herdenken van mijn tante. Ik kijk al uit naar de reguliere Ilja sigaren die volgend jaar geïntroduceerd gaan worden. Ik zal er zeker een kist van kopen.

Hoogachtend,

Pauli

Blog – ILJA sigaren