Arturo Fuente is een van de grootste sigaren producenten op de Dominicaanse Republiek. Ze produceren zowel sigaren onder eigen naam als voor derden, zoals Ashton. Het parade paardje van Arturo Fuente is Opus X, een sigaar met een hoge complexiteit die hoog aanzien heeft bij vele aficionados. Ook is er een maduro topper in hun portfolio, deze Arturo Fuente Anejo Maduo Shark #77.

Achtergrondinformatie

Het dekblad van de Opus X word door Fuente gekweekt op hun eigen Chateau de la Fuente op de Dominicaanse Republiek. Echter toen in 1998 orkaan George door het Caribisch gebied trok, trof deze ook Chateau de la Fuente. Hierbij werd een hele oogst aan de speciale Opus X dekbladen verwoest. Dit leidde twee jaar later tot een groot te kort voor de productie van de sigaren. Om toch sigaren van de tabak, bedoeld voor Opus X te maken gingen de Fuentes op zoek naar een alternatief dekblad. Men herinnerde zich een Connecticut Maduro dekblad dat men enkele jaren daarvoor had opgeslagen in oude Cognac vaten. Ze lieten hiermee enkele sigaren afrollen en de sigaar die hieruit ontstond kon de Fuentes bekoren.

Zo werd de Arturo Fuente Anejo lijn geboren. Vaak ook wel Opus X Maduro genaamd, al zijn er inmiddels ook sigaren met een andere blend die officieel zo heten. Voor deze recensie is een Shark van deze blend gerookt, een aparte vitola die aan het mondeinde de vorm van een torpedo heeft en dan langzaam overgaat in een vierkant vuureinde.

Arturo Fuente Anejo Maduro Shark #77

  • Land van herkomst: Dominicaanse Republiek
  • Model: Figurado
  • Maat: 6 x 50/64
  • Dekblad: USA
  • Omblad: Dominicaanse Republiek
  • Binnengoed: Dominicaanse Republiek
  • Sterkte: 4/5
  • Blender: Fuente
  • Fabriek: Fuente
  • Prijs: €27,50

De review

De sigaar ziet er goed uit. De vorm is zoals gezegd apart en samen met het donkere chocolade bruine dekblad vormt dit een interessante sigaar om te zien. Het dekblad bevat veel olie en er zit een kleine nerf over het dekblad. Om het dekblad zit het klassiek rood Arturo Fuente bandje met een witte onderkant, om aan te duiden dan het hier om de Anejo gaat. De sigaar voelt goed aan, consistent en veerkrachtig, iets wat me toch altijd weer verbaast vanwege de rare vorm van de sigaar. Er komt een zoete geur van de sigaar die me doet denken aan rozijnen met een laagje chocola.

Prewdraw

Ik knip de sigaar met mijn sigarenschaar en de proeftrek is goed, ik proef hout en cognac. Niet vreemd voor een sigaar die is afgerold met een dekblad dat ik cognacvaten heeft geaged.

Het aanvuren van de sigaar heeft even tijd nodig. Dit komt vooral doordat het vuureinde best wel groot is qua oppervlak. Maar uiteindelijk krijg ik de sigaar mooi egaal aan, zonder de tabak te verbranden.

1e deel

De eerste smaken die ik waarneem zijn hout en kaneel. Hier komt wat cacao bij als de sigaar opwarmt. De trek van de sigaar is heel prettig en er komt genoeg rook vanaf. Ik heb deze sigaar al vaker gerookt, dus ik weet wat er gaat komen, maar ik ben toch nog steeds verrast wat voor smakenwaterval deze sigaar levert. Eerst proef ik wat rozijnen die later overgaan in een smaak die me aan cognac doet denken. Dit komt misschien door het feit dat ik weet dat de tabak in cognac vaten heeft gelegen.

Een stuk later in het eerste deel komt er een koffie smaak naar voren, geen donkere espresso, maar een mildere variant. Verder proef ik in het eerste deel ook nog karamel en noten, walnoten om precies te zijn. Dit geeft een heel licht bittertje in de sigaar. Erg lekker. De brand is kaarsrecht, al moet ik wel toegeven dat dit nog wel eens wil verschillen bij deze sigaar. De as is licht van kleur en steekt mooi af tegen het donkere dekblad, en stevig van structuur.

2e deel

In deel 2 gaat de smaken waterval vrolijk verder. In het begin proef ik chocola, rozijnen, kaneel en de walnoten. Hier komt snel wat mokka en karamel bij, smaken die in deel 1 ook al geproefd zijn. De sigaar krijgt in het tweede deel ook een kleine peper kick. Net voor de helft van de sigaar gaat de walnoten smaak over in amandel. Ik zit echt te genieten, dit kan niet beter. De mokka komt over de helft van de sigaar verder naar voren.

3e deel

De overgang naar deel 3 is subtiel, ik proef vooral de amandel, karamel, peper en mokka. Gedurende het derde deel word de sigaar pittiger en zoeter. Dit laatste is ook te danken aan het feit dat ik ook weer rozijnen proef. Na een dikke twee uur leg ik een klein nubke in de asbak, weer genoten.

Conclusie

Nog steeds de beste sigaar die ik gerookt heb. De prijs zal voor sommigen erg hoog zijn, maar als je dan eens meer dan 20 euro voor een sigaar wil uitgeven, koop dan deze Anejo Shark, gevaar is wel dat je hem vaker wil roken.

Beoordeling

Uiterlijk

Dekblad: 5/5
Bandje: 4/5
Constructie: 5/5

Brandeigenschappen

Aansteken: 4/5
As: 5/5
Verbranding: 9/10
Rook: 4/5
Trek: 9/10

Smaakeigenschappen

1e deel: 9/10
2e deel: 10/10
3e deel: 10/10
Smaakevolutie: 9/10
Hoeveelheid smaak: 9/10

Eindscore: 92/100

Reviewer: 

Pauli

Review – Arturo Fuente Anejo Maduro Shark #77