In 2013 bestond het oudste originele Nicaraguaanse sigarenmerk, Joya de Nicaragua, 45 jaar. Dit vierden ze vervolgens met een Limited Edition sigaar, genaamd Cuatro Cinco, dat letterlijk 4 5 betekent. Deze Cuatro Cinco Edicion Limitada zoals die officieel heet, bestaat daarom compleet uit Nicaraguaanse tabak uit de streek rondom Esteli en uit de Jalapa Vallei. Voor mij is dit een van de lekkerste sigaren die ik geproefd heb onder de 10 euro. Ik ben dan ook wel een liefhebber van tabak uit Jalapa. De Edicion Limitada was echter een éénmalige sigaar. Daarom kwam Joya de Nicaragua weer op de markt met een Cuatro Cinco, genaamd Joya de Nicaragua Cuatro Cinco Reserva Especial Double Robusto.

Achtergrondinformatie

Ook dit is een gelimiteerde sigaar, maar die gaat wel op jaarlijkse basis geproduceert worden, in tegenstelling tot de Edicion Limitada, die eenmalig gemaakt is. De blend van de nieuwe Cuatro Cinco Reserva Especial, komt op vele gebieden overeen met de blend van de Edicion Limitada. De grootste verandering zit hem vooral in het omblad, dat nu van Dominicaanse origine is. De sigaar is dus geen Nicaraguaanse puro meer. De Reserva Especial wordt tijdens de Big Smoke voor het eerste gepresenteerd in Europa (door Sigarenroker.nl), nog voordat de sigaar een week later aan de rest van Europa gepresenteerd zal worden op de Intertabac beurs. Voor deze recensie is de Double Robusto gerookt.

Joya de Nicaragua Cuatro Cinco Reserva Especial Double Robusto

  • Land van herkomst: Nicaragua
  • Model: Double Robusto
  • Maat: 5 x 56
  • Dekblad: Nicaragua
  • Omblad: Dominicaanse Republiek
  • Binnengoed: Nicaragua
  • Sterkte: 4/5
  • Blender: Joya de Nicaragua
  • Fabriek: Joya de Nicaragua
  • Prijs: €9,50

De review

De sigaar is een waar plaatje als je hem voor de eerste keer ziet. Ik hou niet van grote bandjes, maar dit bandje dat Joya de Nicaragua heeft ontworpen voor de Cuatro Cinco is zo ontzettend mooi. Het bandje zit om een koffiebruin dekblad, dat heel glad is en redelijk wat olie bevat. De constructie voelt mooi veerkrachtig aan. Van het dekblad komt een zoetige geur, chocola en rozijnen.

Prewdraw

Ik boor de sigaar met een 8mm boor en de proeftrek is goed. Ik proef gedroogd fruit en graan. De sigaar laat zich makkelijk egaal aansteken.

1e deel

Ik proef direct hout en leer. Niet wat ik verwachtte moet ik zeggen. Als de sigaar opwarmt komt er nootmuskaat en een beetje peper bij. De trek van de sigaar is heel prettig en er komt veel rook van de sigaar. Heel even proef ik wat koffie, maar die trekt heel snel ook weer weg. Wat wel in het smaakprofiel blijft is een zoetje in de vorm van honing. Erg lekker. Dit zoetje word in balans getrokken door een citruszuurtje. Er gebeurt nu vanalles in mijn mond en de sigaar is los. De graan smaak verdwijnt. Hier komt wat hout voor in de plaats. Ook proef ik nog wat rozijnen in het eerste deel. De brand is redelijk recht. De as is mooi licht van kleur en stevig van structuur.

2e deel

Deel 2 opent met wat macadamia noten, graan dat terug is, honing, beetje koffie en wat chilipeper. Een hele duidelijke smaak overgang vind plaats om dit tweede deel aan te kondigen. Voor dat de sigaar zijn halverwege punt bereikt proef ik ook nog wat hout, dat zijn terugkeer viert en een beetje karamel. Een mooie mix van zoete smaken, zonder dat de sigaar zoet word. Over de helft van de sigaar proef ik toast.

3e deel

Deze toast, de noten en chilipeper bepalen ook de sigaar in deel 3. Het enige dat in deel 3 veranderd is dat de sigaar wat pittiger word. Na anderhalf uur leg ik de sigaar weg.

Conclusie

Ik heb het idee dat de gerookte sigaar wat aan de jonge kant was, maar des ondanks was het een heerlijke sigaar. Zodra hij op de Big Smoke gepresenteerd word is hij al een paar maandjes ouder en ik denk dat hij dan nog beter is dan dat hij nu al is.

Beoordeling

Uiterlijk

Dekblad: 5/5
Bandje: 5/5
Constructie: 5/5

Brandeigenschappen

Aansteken: 5/5
As: 5/5
Verbranding: 8/10
Rook: 5/5
Trek: 9/10

Smaakeigenschappen

1e deel: 8/10
2e deel: 8/10
3e deel: 7/10
Smaakevolutie: 9/10
Hoeveelheid smaak: 9/10

Eindscore: 88/100

Reviewer: 

Pauli

Review – Joya de Nicaragua Cuatro Cinco Double Robusto